Obilježen Svjetski dan osteoporoze

Obilježen Svjetski dan osteoporoze

Dana, 20.10. 2022. godine Visoka medicinska škola zdravstva Doboj obilježila je Svjetski dan osteoporoze.

Osteoporoza je hronična metabolička bolest kostiju koja dovodi do smanjenja gustine kostiju, te posljedično dovodi do fraktura, koje na kraju mogu dovesti do velike onesposobljenosti i potencijalnog smrtnog ishoda. Zbog toga je jako bitno dati na važnosti ovoj bolesti i načinu njene prevencije.

Anketiranjem građana Doboja o osteoporozi i njenim rizičnim faktorima, te dijeljenjem edukativnih letaka, studenti Visoke medicinske škole zdravstva Doboj uz podršku uprave i profeora dali su doprinos podizanju svijesti građana o osteoporozi i samom postojanju ove bolesti.

Građani Doboja su pokazali veliko interesovanje i entuzijazam za anketiranje. Pored letaka i ankete, građani su na pultovima koji su postavljeni od strane studenata ove Visoke škole mogli izmjeriti nivo glukoze u krvi i nivo krvnog pritiska, te poslužiti se namirnicama kojim se može u znatnoj mjeri smanjiti rizik od nastanka osteoporoze i spriječiti daljnji gubitak koštane mase kod bolesnika s osteopenijom ili osteoporozom, no i u potpunosti izbjeći nastanak svakog oblika bolesti, među najvažnijim svježe vože, bademi, mliječni proizvodi.

Nakon ove aktivnosti održano je i predavanje na temu Osteoporoza kod žena- učestalost i prevencija.

Građani Doboja su prisustvovali ovom predavanaju.

 

Povezane vijesti

BosnianEnglishGermanRussian